Biogram autora

Jerzy Jan Pietkiewicz - profesor Akademii Ekonomicznej, dr hab. inż., jest absolwentem Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego Wyższej Szkoły Ekonomicznej we Wrocławiu – tytuł mgr inż. otrzymał w 1973 r. Stopień naukowy dr Nauk technicznych w zakresie Technologii i chemii żywności uzyskał w 1979 r., a dr hab. Nauk rolniczych w zakresie Technologii żywności i żywienia w 2002 r.

W Akademii pracuje od 1973 r., obecnie w Katedrze Biotechnologii Żywności w Instytucie Chemii i Technologii Żywności na stanowisku profesora nadzwyczajnego. Uczestniczy również w procesie edukacyjnym w PWSZ w Legnicy, jako profesor od 2003 r.

W Akademii Ekonomicznej pełnił wiele funkcji, m.in. był: sekretarzem Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej AE we Wrocławiu w latach 1979-82; członkiem Rady Naukowej Instytutu Technologii Przemysłu Chemicznego i Spożywczego AE 1979-82; członkiem Rady Wydziału IE: 1981-83, 1987-90 i od 2002 r.; członkiem Senackiej Komisji ds. Współpracy z Zagranicą AE od 1987 do 2005 r. Od 2002 do 2005 r. był pełnomocnikiem Rektora ds. Wynalazczości Pracowniczej. Profesor od 1977 r. jest członkiem i działaczem Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inż. i Techników. Przem. Spoż. Oddziału Dolnośląskiego NOT we Wrocławiu – w latach 1979-83 był przewodniczącym Koła, a od 1999 do 2002 r. – członkiem Zarządu Oddziału. Od 1983 r. jest rzeczoznawcą SIT Spoż. NOT w zakresie technologii przemysłu fermentacyjnego. Działa w Stowarzyszeniu Absolwentów WSH, WSE i AE – od 1996 r. jest członkiem Zarządu; w Polskim Towarzystwie Technologów Żywności – członek od 1990 r.; Polskiej Federacji Biotechnologów – członek założyciel od 2002 r.

Jego praca naukowa dotycz: badań i optymalizacji zasilanych hodowli okresowych i hodowli ciągłych drożdży piekarskich i drożdży paszowych; produkcji octów szlachetnych; projektowania i budowy bioreaktorów laboratoryjnych; opracowywania metod izolacji enzymów pektynolitycznych i kwasu cytrynowego z płynów pohodowlanych oraz inżynierii produkcji żywności. Wiodącą problematyką badawczą jest badanie i optymalizacja procesu biosyntezy kwasu cytrynowego w czasie wgłębnych hodowli Aspergillus niger prowadzonych w różnych systemach hodowlanych i na różnych substratach węglowodanowych. W czasie prowadzenia badań naukowych prof. J. Pietkiewicz szczególną uwagę zwraca na możliwość wdrożenia wyników badań laboratoryjnych do praktyki przemysłowej.

Jest autorem lub współautorem: 70 oryginalnych prac twórczych, 7 przeglądowych prac naukowych, 91 referatów i doniesień naukowych przedstawionych na krajowych i międzynarodowych konferencjach naukowych, 7 skryptów, 188 nie opublikowanych ekspertyz i raportów w tym 31 zastosowanych w praktyce gospodarczej. W swoim dorobku ma 15 patentów, 5 wzorów użytkowych i 5 znaków towarowych. Był promotorem 1 rozprawy doktorskiej, 17 prac magisterskich i 42 prac inżynierskich oraz recenzentem ponad 200 prac inżynierskich i magisterskich.

Uzyskał nagrody: Ministra NSzWiT w 1979 i 1980 r., Ministra EN w 1988 r., Ministra Przemysłu w 1989 r., 16 nagród JM Rektora.

Kontakt do autora

Jerzy Jan Pietkiewicz
Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny
Instytut Chemii i Technologii Żywności
Katedra Biotechnologii Żywności
tel. (071) 36-80-258

Zastosowanie żywności zmodyfikownej genetycznie

Tomasz Pieciuń, Małgorzata Janczar, Jerzy J. Pietkiewicz
Prezentacja grupy naukowców z Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Slajd prezentacji
<  1 ... 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 ...  >

Projekt jest częścią serwisu internetowego Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie tylko za zgodą właściciela.
Design: Centrum.pl